Nagrada Cerovu u izboru Unije poslodavaca Crne Gore

Nagrada Cerovu u izboru Unije poslodavaca Crne Gore

Podgoričko preduzeće Elko tim dobilo je glavnu nagradu za najdosljedniju primjenu politika društveno odgovornog poslovanja, koju u kategorijama briga za zaposlene, životnu sredinu i zajednicu dodjeljuje Unija poslodavaca (UPCG).

Nagrade su dodijeljene i pojedinačno u sve tri kategorije, pa je u oblasti briga za zaposlene u kategoriji srednje preduzeće nagrađen Elko tim. U oblasti briga za životnu sredinu u kategorijama malo, odnosno srednje preduzeće nagrađeni su Luka Kotor i Elko tim.

Nagradu u kategoriji malo preduzeće u oblasti briga za zajednicu dobila je Luka Kotor, dok su u kategorijama srednje i veliko nagrađeni Cerovo iz Bara i Adriatic Marinas iz Tivta.

Izvršni direktor Elko tima, Slobodan Mikavica, kazao je da to preduzeće kroz društveno odgovorno poslovanje pravi mostove između svih učesnika u socijalnom dijalogu, što olakšava poslovanje firme i čini ga kvalitetnijim.

Izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas, koja upravlja tivatskom marinom za megajahte Porto Montenegro, Oliver Corlette, kazao je da nagrada potvrđuje da je ono što to preduzeće radi u Tivtu dobro.

„Kada smo došli u Crnu Goru željeli smo da je otvorimo za strane investitore i mislim da smo u tome u dobroj mjeri uspjeli“, naveo je Corlette na svečanosti povodom dodjele nagrada.

Iz UPCG je saopšteno da su ideja i cilj dodjele nagrada u oblasti društveno odgovornog poslovanja stvaranje tješnje veze između civilnog i privatnog sektora, što je doprinijelo stvaranju klime u kojoj oni treba međusobno da se pomažu.

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, kazao je da su dodijeljene nagrade dokaz da crnogorski poslodavci imaju osjećaj da prepoznaju potrebe drugih.

„Nagrađena preduzeća nijesu jedina u Crnoj Gori koja pokazuju društveno odgovorno poslovanje. Ima mnogo firmi koje se nijesu kandidovale, a ove ngrade mogu biti podsticaj za nova preduzeća“, saopštio je Mitrović.

Državni sekretar i koordinator Mreže za društvenu odgovornost, Daliborka Pejović, smatra da dobri primjeri u davanju i činjenju dobrih djela treba da budu manir koji je potrebno njegovati.

„Na ovaj način smo dobili plejadu preduzeća koja su nas ohrabrila da crnogorsko društvo nije degradirano i da pokazuje brigu za druge. Nagrade su dobar motiv da naredne godine odziv bude još bolji“, navela je Pejović, koja je bila član evaluacionog tima za dodjelu priznanja.

Ona je dodala da su Porto Montenegro i Elko tim svijetli primjeri i da im treba dati posebno priznanje za doprinos koji su dali zajednici.

„Oni treba da budu dobar primjer drugima“, kazala je Pejović.

Iz UPCG je saopšteno da se dodjela nagrada organizuje u okviru EU projekta pod nazivom Društveno odgovorno poslovanje za sve (CSR for ALL), koji se sprovodi u saradnji s poslodavačkim organizacijama iz Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Turske, uz podršku Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE).

Svečanosti dodjele nagrada u Crnoj Gori i ostalim državama koje učestvuju u projektu organizovane su u okviru Nedjelje nagrade za društveno odgovorno poslovanje u jugoistočnoj Evropi, a glavni kriterijumi za njihovu dodjelu su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj poslovnih praksi na sve uključene strane.

Na konkurs za dodjelu nagrada, koji je bio otvoren od 16. jula do 1. septembra, mogle su se prijaviti sve kompanije registrovane u Crnoj Gori, pri čemu je jedna mogla kadidovati najviše tri projekta u svakoj oblasti.

Evaluacioni odbor je od pristiglih primjera dobrih praksi društveno odgovornog poslovanja izabrao najbolje za svaku oblast i kategoriju poslodavaca. U tom odboru su bili predstavnici poslodavaca, sindikata, civilnog sektora, akademske zajednice i medija.

Izvor: Vijesti
http://www.vijesti.me/vijesti/glavna-nagrada-elko-timu-796294